Verhuurder moet huurders sleutelgeld retourneren

Maxx Aanhuurmakelaars Leeuwarden BV moet bemiddelingsgeld terugbetalen dat onrechtmatig door Holland Housing bij drie huurders is geïnd.

Dit heeft kantonrechter Jan Leijten bepaald in een zaak die door drie studenten van Stenden Hogeschool te Leeuwarden was aangespannen. De vennootschap Maxx kan volgens de rechter vereenzelvigd worden met het eind 2015 geliquideerde vennootschap Holland Housing. Daardoor treffen de vorderingen op de nieuwe vennootschap doel.

Bemiddelingskosten

De studenten hadden in 2015 alle drie woonruimte via Holland Housing gehuurd. Het bedrijf, dat werd gerund door Joost de Jong, bracht hiervoor 825 tot 990 euro ‘bemiddelingskosten’ in rekening, hoewel het ook actief was namens verhuurders. Verhuurder moet huurder sleutelgeld retourneren.

De Hoge Raad heeft op 15 oktober 2015 verduidelijkt dat een bemiddelaar die twee heren dient, de huurder helemaal geen bemiddelingskosten in rekening mag brengen. Hierdoor stortte het verdienmodel van Holland Housing in. De Jong liquideerde Holland Housing en begon op dezelfde plek met hetzelfde telefoonnummer prompt een franchise-vestiging van Maxx, waarin hij via zijn eigen holding voor 50 procent deelneemt.

Misbruik van identiteitsverschil

Ties Wiarda, een van de drie studenten, had zijn zaak tegen Holland Housing destijds al aangebracht. De kantonrechter vindt dat Wiarda’s vordering over kan gaan op Maxx. De Jong heeft volgens de rechter misbruik gemaakt van het identiteitsverschil tussen zijn rechtspersonen om aan schuldeisers te ontkomen. Ook de andere studenten, die Holland Housing nooit hadden aangesproken, kregen hun vordering op Maxx toegewezen. Het bedrijf is de drie ruim 4800 euro schuldig, waarvan 2000 euro aan rente en gemaakte kosten.

Bonnetjes

Het vonnis opent voor andere studenten de weg om ook bemiddelingsgeld terug te eisen, dat zij aan Holland Housing hebben betaald. Ze moeten dan bonnetjes van maximaal vijf jaar oud laten zien en aannemelijk maken dat de bemiddelaar ook voor de verhuurder optrad.

Advocaat Eddy Nieuwenhuys die de drie huurders bijstond: ,,Dat is kansrijk. De kantonrechter heeft de zaak van Wiarda al doorgetrokken.’’

Maxx-directeur De Jong gaat in beroep bij het gerechtshof. ,,Deze zaak is een kruistocht tegen ons’’, stelt hij. ,,Holland Housing moest wel ophouden bij gebrek aan baten. Maxx werkt louter in opdracht van kandidaat-huurders.’’

(bron: http://www.lc.nl/friesland/Maxx-moet-huurders-sleutelgeld-retourneren-23037231.html)

Voor vragen over deze kwestie kunt u contact opnemen met de behandelend advocaat mr. Eddy Nieuwenhuys (https://www.parkadvocaten.com/advocaten/eddy-nieuwenhuys).

De uitspraak die in bovenstaand artikel aan de orde komt, kunt u vinden via: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBNNE:2018:1114